5 manieren om uit je hoofd te stappen

Als kind wisten we perfect te voelen, maar ergens onderweg zijn we dat verleerd. De meeste volwassenen zitten te vaak in hun hoofd. Non stop luisterend naar de radio van gedachten. Die gedachten zijn vaak niet helpend en toch is het moeilijk ermee te stoppen. Hoe kan je die gewoonte nu doorbreken? En de shift maken van denken naar voelen? In dit artikel lees je alvast 5 tips.

Slaap voldoende 

Als je moe bent, zijn je hersenen niet in staat om te relativeren. Dat komt omdat er genoeg energie is om impulsen van je hersenen door te sturen naar je rationele brein. Als je moe bent, kan je blijven hangen in je reptielenbrein en staat je ‘paniekradio’ op. We hebben 7 à 9 uur slaap nodig per nacht. Een meditatie voor het slapen gaan, kan helpen om in slaap te vallen.   

Spring het eruit

Als je in je hoofd aan het malen bent, kan het helpen om iets te gaan dóen. Een wandeling in de natuur, even je muziek op en dansen, een fietstochtje, wat dan ook. 5 minuten bewegen is al genoeg om je cortisolniveau met 30 à 40% te verminderen.

Gebruik je stem

Neurie, klank of zing een lied. Het gaat er niet om dat je juist zingt, vals mag. Zo maakt je lichaam endorfine en oxytocine aan. En terwijl je zingt, is er geen plaats voor andere gedachten. 

Mediteer

Mediteren is eigenlijk bewust ademhalen. Om te beginnen is een eenvoudige ademhalingsoefening is een effectieve manier om uit je hoofd te gaan. Bvb: 4 tellen inademen, 12 tellen vasthouden, 6 tellen uitademen. En dat een paar keer herhalen, een paar keer per dag. Experimenteer met welke meditaties voor jou werken. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van visualisaties, en sinds kort experimenteer ik met breathwork. Er zijn online heel wat geleide meditaties te vinden. Er zijn gratis apps zoals insight timer, maar ook op spotify en youtube vind je ontelbare meditaties. 

Doorbreek je belemmerende gedachten

Affirmaties kunnen goed werken om negatieve gedachten te doorbreken. Tegenover je oude belemmerende gedachten, plaats je dan iets positief. Het is een vorm van zelfsuggestie, door het vaak te herhalen ga je het zelf geloven. Maar als er nog onverwerkte emoties in de weg zitten, zijn affirmaties niet voldoende. Dan vraagt het innerlijk werk om je gedachtenpatronen te veranderen. 

Kan je hulp gebruiken om uit je hoofd te stappen, ga dan op zoek naar begeleiding die bij je past om het te leren. Misschien is de Emofit Groeidag wel iets voor jou. Ik leer je samen met een kleine groep onderneemsters een techniek om de switch te maken van denken naar voelen en je emotioneel lichaam op te kuisen. Stuur me een berichtje als je vragen hebt, ik denk graag even met je mee.

Vorige
Vorige

Naar je lichaam luisteren in 3 stappen