Naar je lichaam luisteren in 3 stappen

Als je heel gedreven bent heb je de neiging om je volledig te smijten als je eenmaal ergens voor gaat. En dat is een kracht. Er gaat mogelijks een valkuil mee gepaard: je vergeet wel eens naar je lichaam te luisteren. Al wil je nog zo graag voor jezelf zorgen. In deze blog lees je 3 manieren om te vertragen en bewust te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. 

Herken je dit?

Veel te moe zijn, maar niet kunnen stoppen voordat het huishouden af is. Mentale rust nodig hebben, maar toch nog die tekst afschrijven. Wat vervolgens niet flowt. Niet in topvorm zijn, en toch niet op de pauzeknop kunnen drukken. Als je dit herkent, lees dan even verder. Want je leert beter luisteren naar je lichaam wanneer het fluistert, anders moet het gaan schreeuwen.

Moet je altijd productief zijn?

‘Hard moeten werken’ is een patroon die al ontstaan is in de kindertijd. Overgenomen van moeder of vader, die het op hun beurt ook weer mee kregen van hun moeder of vader… En dat maakt het moeilijker om rust te nemen. Als het eens niet lukt, zijn we hard voor onszelf of hebben we het gevoel dat we niets doen. Al weet je bewust wel dat rust belangrijk is om je batterijen op te laden, het is voor velen niet evident als je hersenen anders geprogrammeerd zijn. 

Een patroon kan je vervangen door een nieuw patroon. Hier een aantal oefeningen die je - als je ze herhaaldelijk toepast- kunnen helpen om die nieuwe neurale paden te maken, waardoor je beter naar je lichaam leert luisteren. 

1/ Zet een bewuste intentie

Heb je al een avondritueel? Het werkt krachtig om ’s avonds al je intentie te zetten voor de volgende dag. Opschrijven of hardop zeggen werkt het sterkst, maar het kan ook in gedachten. Je kan het ook koppelen aan iets wat je elke dag doet. Schrijf je intentie als reminder op je spiegel, tandenborstel of een doosje wat je regelmatig gebruikt (van thee of een voedingssupplement bvb), zodat je er regelmatig aan wordt herinnerd. Je kan het ook doen zodra je voelt dat je vermoeidheid, pijn of een fysiek ongemak ervaart. Je kan je intentie in affirmatievorm uitspreken bvb:  ik luister naar mijn lichaam. Of: Lieve lijf, je bent goddelijk, ik kies ervoor om naar jou te luisteren en liefdevol met je om te gaan. Bedenk maar iets die met jou resoneert (Lees: je voelt een sterke vibe wanneer het zegt).

2/ Doe een bodyscan. 

Ga zitten of liggen. Sluit je ogen, haal een aantal keer traag en diep adem, bijvoorbeeld 5 tellen in, 5 tellen uit. En dat tien keer. Ga dan met je focus heel je lichaam af. Ik start graag bij het hoofd, hersenen, oren, neusholte, kaken, mond, etc… Ga elk deel van je lichaam af van boven naar beneden. Terwijl je op het lichaamsdeel focust, adem je spanning uit en ontspanning in. Voel welk stuk extra aandacht nodig heeft en adem spanning of pijn uit. Je kan op youtube, spotify of in je meditatie-app heel wat geleide bodyscans vinden, kort of lang van een paar minuten tot een uur. 

3/ Vraag het aan je lichaam. 

Leer je zelf aan om letterlijk naar je lichaam te luisteren. Formuleer een goede vraag aan je lichaam of aan een lichaamsdeel die gespannen is: wat wil je mij vertellen? Of: wat heb je nu nodig? Dat kan meditatief, na de bodyscan bijvoorbeeld.

Je kan de vraag heel concreet maken: ‘maag, wat wil jij me vertellen’, of: ‘wat ligt er op mijn maag’. Bij keelpijn kan je bvb vragen ‘wat wil ik uiten’, of ‘wat ben ik aan het onderdrukken’ enzovoort. Gebruik je creativiteit, er is geen juist of fout. 

Laat het antwoord gewoon binnen komen. Het antwoord zit in jezelf en komt er met wat oefening uit. Het kan ook helpen om de vraag op papier te zetten. Haal een aantal keer diep adem en antwoord dan flowschrijvend. Niet nadenken, gewoon schrijven. Er komt wellicht een boodschap die je niet verwacht. 

Unsabotage yourself 

Heb jij al inzicht in hoe het komt dat je moeilijk luistert naar je lichaam, of je gevoel? Wat maakt dat je ‘altijd productief moet zijn’ (al komt er daardoor vaak minder uit je handen). Of nog niet? Laat het me weten. Ik ga graag met je aan de slag om patronen waarmee je jezelf saboteert, aan te pakken. En als je handelen volledig in lijn ligt met wat je voelt, dan stroomt alles veel beter. Dan trek je moeiteloos de juiste mensen en situaties aan.

Volgende
Volgende

5 manieren om uit je hoofd te stappen